Modernizacija Prage u kompaniji Srboauto


Modernizacija Prage u kompaniji Srboauto

Izvor: Politika

Vozilo PRAGA VS35 6×6 uvedeno je u naoružanje Jugoslovenske narodne armije tokom šezdesetih godina prošlog veka, a prvi put modernizovano deceniju kasnije. Tokom oružanih dejstava devedesetih godina pokazalo je odlične rezultate, ali su uočeni i značajni nedostaci vozila, koji su najvećim delom otklonjeni najnovijom modernizacijom, u organizaciji kompanije SRBOAUTO.

Pre same promocije i demonstracije koja će se obaviti na poligonu “Nikinci”, našu kompaniju posetila je novinarska ekipa “Politike” koja je dobila ekskluzivno pravo da zaviri u hale i prototipska odeljenja u Ostružnici, u kojima su ove ratne mašine revitalizovane u prethodnih godinu dana. Ceo izveštaj i intervju sa direktorom kompanije Predragom Tomićem možete pročitati klikom na link:

http://www.politika.rs/sr/clanak/437030/Drustvo/U-pragi-kao-u-limuzini

“U prethodnih 12 meseci bavili smo se modernizacijom šest “Pragi”. Plan je da preostale dve u operativnu upotrebu uđu do kraja meseca. One koje su završene pokazale su fenomenalne rezultate. Ovu modernizaciju radimo jer želimo da pokažemo da ova vozila mogu da se oplemene u jednoj srpskoj firmi, uz pomoć domaćih radnika i stručnjaka i da se onda ponovo koriste.” – ukazuje Predrag Tomić, generalni direktor ostružničke firme „Srboauto”, koja je dobila projekat modernizacije „Praga”.

Veliku zaslugu u modernizaciji prvih „Praga” imaju i institucije i ustanove poput Instituta za nuklearne nauke „Vinča”, Vojnotehničkog institute, Mašinskog fakulteta.

“Ovakvi zadaci su zahtevniji nego da proizvodimo novo vozilo. Moramo sve da ogolimo i da onda na vozilu sve rešavamo naoružani različitim znanjima i iskustvima. Na primer, za neke delove proizvođači više ne postoje i onda mora da se nađe adekvatna zamena, da ona bude kvalitetna. A, kada se radi sa vojskom zna se kakva mora da bude ozbiljnost” – naglašava direktor kompanije P. Tomić.

Napravljeno je više od 70 izmena na vozilu “Praga”. Ugrađeni su potpuno novi kočioni sistemi i sistem elektroinstalacija, sistem gibnjeva ojačan je tridesetak odsto. Prohodnost ovih vozila drastično je povećana, kao i nosivost. Promenjen je volan, umesto starog, s kojim su se vojnici mučili, ugrađen je servo, tj. hidraulični volan. U ova vozila je ugrađeno i mnogo novih uređaja koji su u skladu s današnjim standardima. Nova su i pancirna stakla, a umesto nekadašnja dvoja vrata sada je njih četiri, ugrađena je i modernija signalizacija i pneumatici. Bolja funkcionalnost, veći komfor, unapređen kvalitet i poboljšana balistička zaštita samo su neki od zahteva koji će biti ispunjeni novim dizajnom kabine Prage.

Generalni direktor Predrag Tomić u razgovoru sa novinarima “Politike” istakao je i to da je želja da se državnom i vojnom vrhu Srbije pokaže da ova, godinama zapostavljena vozila, mogu da budu nova snaga i uzdanica srpskog sistema odbrane.

“U kakvom god da su stanju trenutno, stare „Prage” mogu da se vrate u život. Vek ovih prvih šest koje smo radili, produžili smo za dve decenije. Najmanje toliko, a možda i više” – izričit je Tomić.

Detalji remonta