Srboauto u misiji zaštite životne sredine kroz izgradnju solarne elektrane


Srboauto u misiji zaštite životne sredine kroz izgradnju solarne elektrane

Kompanija Srboauto d.o.o. Beograd primer je kako je moguće u okviru svog industrijskog pogona značajno podići enegretsku efikasnost kroz različite vidove investiranja, a da se pritom investicija isplaćuje kroz uštede.

Cilj je bio ušteda i podizanje energetske efikasnosti izgradnjom solarne elektrane i kompenzacijom reaktivne energije.

Tako je izvršena, najpre, kompenzacija reaktivne energije u pogonu, a zatim je na industrijskom objektu naše kompanije, čije je sedište u Ostružnici, instalirana i puštena u rad solarna elektrana snage 126.5 kW za sopstvenu potrošnju koja bi trebalo godišnje korisniku da donese uštede od oko 150 MWh električne energije. Tako solarna energija postaje neiscrpan izvor čiste energije.

Fotonaponski paneli i invertori su proizvodi renomiranih nemačkih kompanija Luxor Solar i KACO. Kompanija koja stoji iza ovog projekta  je Energize d.o.o. iz Beograda, zvanični predstavnik vodećih svetskih kompanija u oblasti solarne energije, napajanja, skladištenja energije, IT industrije i telekomunikacije.

Motivaciju za ovaj projekat smo pronašli kako u finansijskoj strani- na duge staze smanjiti troškove električne energije, tako i u ekološkoj- kao odgovor na sve veća zagađenja vazduha na ovaj način poboljšavamo kvalitet životne sredine u kojoj živimo i radimo podstičući samu društvenu odgovornost.

Postavljajući pitanje zašto u našoj zemlji upotreba solarne energije nije masovnija, naša komanija je ugradnjom ovog projekta želela da probudi svest drugih kako bi ih motivisala da isprate svetski trend ugradnje solarnog sistema i da slede naš primer.

Ovim je naša kompanija pokazala da brine o zdravlju zaposlenih, što je jedan od osnovnih prioriteta, ali i o kvalitetu životne sredine i instaliranjem samih solarnih ploča možemo biti sigurni da  doprinosimo i pomažemo planeti Zemlji.